Competitie

Volleybalvereniging Spirit heeft 3 categoriën competitiespelende teams, die allen uitkomen in door de Nevobo georganiseerde competities:

 1. Seniorenteams, uitkomend in de reguliere Nevobo competitie
 2. Recreantenteams, uitkomend in de Nevobo Zondagcompetitie Recreanten (Den Bosch e.o.)
 3. Jeugdteams, uitkomend in de reguliere Nevobo competitie en CMV Den Bosch

nevobo

De Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) is het overkoepelende orgaan voor het Nederlandse volleybal, beachvolleybal en zitvolleybal, en is opgericht op 6 september 1947. De Nevobo organiseert competities en toernooien, ondersteunt verenigingen en stelt de nationale teams samen en vaardigt deze af.

Het hoofdkantoor van de Nevobo is gevestigd in het Huis van de Sport in Nieuwegein, van waaruit de nationale competities worden georganiseerd. Daarnaast zijn er 4 regiokantoren, die zorgdragen voor de regionale competities: Eindhoven (regio Zuid), Deventer (regio Oost), Heerenveen (regio Noord) en Amsterdam (regio West).

Uitgebreide informatie over wat de Nevobo doet kun je vinden op de website van de Nevobo: www.volleybal.nl

Digitaal Wedstrijdformulier

dwfMet ingang van seizoen 2017/2018 gaat volleybalvereniging Spirit over op het gebruik van het digitaal wedstrijdformulier tijdens de Nevobo-competitiewedstrijden. In plaats van het handtekeningen zetten op het telformulier en het opsturen van dit formulier naar de Nevobo, zal de uitslag van de wedstrijd op een tablet (of ander device) ingevoerd gaan worden en aan het einde van de wedstrijd moeten de aanvoerders en de scheidsrechter hier hun akkoord op aanvinken.

Dit houdt in dat er veranderingen gaan plaatsvinden:

dwf resultaat

Tellers

De oude manier van tellen op het papieren wedstrijdformulier is vanaf komend seizoen niet meer van toepassing. De nieuwe (eenvoudigere) manier van tellen maakt gebruik van een versimpeld telformulier, zoals in de afbeelding is te zien (door op de afbeelding te klikken kun je een PDF-versie van het formulier downloaden). Naast het tellen zal je nu meer oog kunnen hebben voor de wedstrijd zelf! De nieuwe telformulieren zullen zoals gebruikelijk aanwezig zijn in de wedstrijdbox en worden gereed gelegd door de zaalwacht.

Scheidsrechters

Voor scheidsrechters zal het een kleine aanpassing vergen ten opzichte van vorige jaren. Het controleren van de spelerskaarten en de codes en namen van de spelers is niet meer mogelijk vanaf het telformulier, maar deze gegevens staan nu op het digitale wedstrijdformulier.

Voorafgaand aan de wedstrijd zal er per wedstrijd bijeengekomen worden met de scheidsrechter en aanvoerders om alle zaken te controleren. Na afloop van de wedstrijd komen deze drie partijen weer bij elkaar om samen met de teller de uitslag in te voeren, te controleren en hier akkoord op te geven.

Aanvoerders

De aanvoerders van de teams zijn verantwoordelijk voor het digitaal invullen van de spelers op het digitale wedstrijdformulier. Dit kan vanaf 24 uur voorafgaand van de start van de wedstrijd. (?) Zoals hierboven vermeld verzamel je je als aanvoerder voorafgaand aan de wedstrijd samen met de andere aanvoerder bij de scheidsrechter om op het device het digitale wedstrijdformulier correct in te vullen. Na afloop van de wedstrijd verzamel je je weer met deze partijen en de teller om de uitslag in te voeren, te controleren en hier akkoord op te geven.

Meer informatie over het gebruik van het digitale wedstrijdformulier is te vinden op de website van de Nevobo , en in het stappenplan (PDF-bestand)

Spelerskaarten

Wanneer je binnen Spirit deelneemt aan de competitie heb je een spelerskaart van de Nevobo nodig. Met deze spelerskaart moet je je legitimeren bij officiële wedstrijden in de Nevobo-competitie. Wanneer er geen spelerskaart beschikbaar is (als je deze bijv. bent vergeten) mag je je legitimeren met een wettelijk identiteitsbewijs; op het wedstrijdformulier moet dan wél je relatiecode worden ingevuld, en in het vak opmerkingen van het wedstrijdformulier moet je geboortedatum worden vermeld (nummers van identiteitsbewijzen is zinloos, deze zijn door de Nevobo niet te controleren). Het legitimeren met een identiteitsbewijs levert vanuit de Nevobo wél altijd een sanctie op, in verband met de extra administratieve handelingen die nodig zijn voor de controle van de speler.

Op de spelerskaart staan een aantal gegevens:

 • spelersnaam
 • geboortedatum
 • geslacht
 • relatiecode
 • pasfoto
 • geldigheidsdatum

De spelerskaart is een persoonsgebonden kaart, en is dus clubonafhankelijk.

Digitale pasfoto

De pasfoto op de spelerskaart wordt rechtstreeks op de kaart geprint, en hiervoor is dus een digitale pasfoto nodig. Zolang de Nevobo geen digitale pasfoto heeft ontvangen zal er geen spelerskaart worden aangemaakt voor een speler. Wanneer er dus een spelerskaart voor je aangemaakt moet worden, is het van belang dat je zo snel mogelijk deze digitale pasfoto laat maken.

Als je al een digitale pasfoto hebt, kun je deze versturen aan de ledenadministratie van Spirit. Zij koppelen je foto dan aan jouw spelersgegevens in Sportlink. Let op: de digitale pasfoto moet aan heel wat eisen voldoen:

 • De pasfoto moet actueel en goedgelijkend zijn;
 • De foto moet van voren genomen zijn, in 'portretstand';
 • De ogen moeten goed zichtbaar zijn op de foto;
 • Het moet een kleurenfoto zijn;
 • De foto mag alleen in JPG-formaat worden aangeleverd;
 • De resolutie moet 600 x 800 (b x h) pixels bedragen; de verhouding van de foto is dus 3 : 4
 • De bestandsgrootte mag 256 - 512 kB zijn.

Spelregels

De Nevobo stelt de officiële spelregels op die worden gehanteerd in de diverse competities. Via onderstaande lijst (en op deze pagina) kun je de meest recente uitgaven van de spelregels downloaden:

spelregelsZaalvolleybal

Naast de officiële spelregels geeft de Nevobo ook soms extra uitleg voor spelregels die in praktijk onduidelijk blijken te zijn:

Cool Moves Volleybal (CMV)

Beachvolleybal

 

Op de site Volleybal Masterz van de Nevobo en NOC*NSF kun je uitleg vinden over de meeste spelregels. Ook kun je op deze site je spelregelkennis testen.

Officials

Zonder officials geen wedstrijd

Scheidsrechters

Scheidsrechter zijn is leuk, moet leuk blijven en zelfs nog leuker worden! Daar werken we binnen Spirit hard aan. En speel je in een seniorenteam? Dan hoor je een scheidsrechterlicentie op zak te hebben... Met makkelijke tools ben je binnen no-time scheidsrechter op het laagste niveau. Een mooi begin!

Een scheidsrechterlicentie halen lijkt een hele opgave maar is in werkelijk heel gemakkelijk. Er zijn namelijk diverse mogelijkheden. De opleidingen zijn dusdanig opgezet dat ze bij Spirit gevolgd kunnen worden. Maar ook een simpele toets op internet geeft je al een licentie om te kunnen fluiten tot en met de 3e klasse.

Hoe word je scheidsrechter?

instaptoetsOm te fluiten in de Nevobo 3e klasse en lager (jeugdwedstrijden, met uitzondering van Topklasse A- en B-jeugd) is het vanaf seizoen 2011/2012 verplicht de instaptoets met voldoende resultaat te hebben afgerond.

Om de instapdrempel op de lagere niveaus laag te houden, maar toch de kwaliteit te waarborgen is de instaptoets online op de Nevobo-website af te leggen. Deze zal, met je huidige basiskennis van het volleybalspel, prima te doen moeten zijn. Ook mag je hierbij de spelregels raadplegen; deze zijn hier te downloaden.

Ga voor het afleggen van de instaptoets naar de website van de Nevobo (of klik op de afbeelding hiernaast)

 • Vul je relatiecode in (deze code kun je vinden op je spelerskaart, of je kunt 'm opvragen bij de scheidsrechterscoördinator via scheidsrechter@spiritvolleybal.nl)
 • Vul je geboortedatum in
 • Vul je eigen emailadres in
 • Druk op 'Starten'
Hoger niveau

Het spreekt vanzelf dat van je verwacht wordt dat je een wedstrijd van minimaal je eigen niveau kan leiden. Heb je in het verleden al een licentie behaald maar speel je nu in een hogere klasse, dan moet je je licentie opwaarderen. Een VS2-toets (tot en met 1e klasse) kun je aanvragen bij coördinator arbitrage van Spirit.

onzescheids

Waarom scheidsrechter?

Spirit streeft er samen met de Nederlandse Volleybalbond naar om op elk competitieniveau een gekwalificeerde scheidsrechter aan het werk te zien. Dit om de kwaliteit van de arbitrage te verbeteren en uiteindelijk ook om meer plezier te hebben. Met veel scheidsrechters in de gelederen blijft het voor iedereen ook leuk om af en toe een wedstrijd te fluiten. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je als speler op de hoogte bent van de spelregels van de sport die je zelf beoefent. Een scheidsrechterscursus is een ideale manier om deze spelregelkennis op te vijzelen / op peil te houden.

Daarom heeft Spirit besloten om iedere senior-Nevobo-speler als scheidsrechter op te leiden. De eerste stappen zijn in een vorig seizoen gezet, waarbij leden van senioren-teams worden gestimuleerd om scheidsrechter te worden. En met succes. De afgelopen jaren is het aantal scheidsrechters binnen Spirit toegenomen. Een mooie trend die de club wil doorzetten.

Blijven er nog vragen open?

Neem dan contact op met de coördinator arbitrage van Spirit via scheidsrechter@spiritvolleybal.nl.

Tellers

wedstrijdformulier

Als teller ben je verantwoordelijk voor het wedstrijdformulier. Op het wedstrijdformulier wordt, tijdens de wedstrijd, het wedstrijdverloop ingevuld: startopstellingen, wissels, time-outs, bestraffingen en natuurlijk het aantal gescoorde punten. Dit alles wordt bijgehouden zodat, wanneer dit noodzakelijk mocht zijn (bijvoorbeeld bij een protest), de Nevobo de wedstrijd min of meer kan 'reconstrueren'.

Er zijn 2 versies van het wedstrijdformulier in gebruik. Het regionale formulier wordt gebruikt bij wedstrijden t/m 1e klasse. Op dit formulier wordt alleen de meest noodzakelijke informatie ingevuld. Hierdoor kan het formulier ook kleiner van formaat zijn (A4). Het invullen van dit formulier kan gecombineerd worden met het bedienen van het scorebord. Voor alle wedstrijden vanaf promotieklasse moet het nationale wedstrijdformulier worden gebruikt. Dit formulier heeft een A3-formaat en hierop moet aanzienlijk meer informatie worden ingevuld dan op het regionale formulier. Er zal dan ook altijd een aparte teller aanwezig moeten zijn om het scorebord te bedienen.

Op deze pagina vind je een aantal handleidingen voor het invullen van de wedstrijdformulieren, zoals ze door de Nevobo zijn opgesteld.

Assistent tellers

scorebordAls assistent‑teller bedien je het scorebord waarop de actuele stand wordt bijgehouden. Hoewel dit een vrij eenvoudige taak is, is het wel één van de belangrijkste rondom het veld! Het is dus zaak om toch geconcentreerd te blijven tijdens de wedstrijd en goed te kijken naar de (1e) scheidsrechter, welke beslissingen hij/zij neemt, en welk team het punt krijgt toegewezen.

De meeste scoreborden hebben naast de grote cijfers waarmee de stand wordt aangegeven, ook nog kleine cijfers. Met deze cijfers wordt tijdens de set het aantal aangevraagde time-outs per team aangegeven. Zo kan de (2e) scheidsrechter in één oogopslag zien of een team nog recht heeft op een time-out deze set.

Aan het begin van de set worden dus alle cijfers van het scorebord op 0 gezet.

Lijnrechters

Lijnrechters worden alleen ingezet bij nationale wedstrijden en in de regiodivisie. Bij Spirit hebben we op dit moment geen teams waar bij de wedstrijden lijnrechters nodig zijn, maar om de informatie op deze pagina compleet te maken hebben we dit hoofdstukje toch opgenomen (zodat je ook weet wat de taak van de lijnrechter is en welke signalen hij geeft met zijn vlag, wanneer je eens een wedstrijd op hoger niveau bekijkt).

Bij elke wedstrijd zijn er 2 lijnrechters die in een hoek tegenover elkaar staan, allebei linksachter het veld. De lijnrechters kunnen 5 verschillende tekens aangeven:

 • Bij een bal in: vlag naar beneden in het veld wijzen.
 • Bij een bal uit: vlag omhoog houden.
 • Bij een bal aangeraakt (touché): vlag recht omhoog voor lichaam houden, met een hand erop.
 • Bij een voetfout van de serveerder (aan je eigen kant) en bij raken van de bal van een antenne of een voorwerp buiten het veld: vlag zwaaien boven het hoofd.
 • Als je het niet gezien hebt: beide armen voor het bovenlichaam kruisen.

In 2010 heeft de Nevobo de "Richtlijnen voor de lijnrechter" uitgegeven.

© 2021 Your Sprit Volleybal Rosmalen. All Rights Reserved.